26.10.07

Quan va començar Els Simpson?




La famosa sèrie de televisió Els Simpson va ser creada el 1987 pel dibuixant nord-americà Matt Groening. La va crear un dia que estava assegut en la recepció d'una oficina tot esperant ser atès pel productor televisiu James L.Brooks, que el volia contractar per insertar una altra sèrie de dibuixos animats al programa "The Tracey Ullman Show". Matt Groening, que llavors encara no era famós, no volia vendre els drets dels seus dibuixos i en 15 minuts va crear els personatges d´Els Simpson, mentre esperava ser rebut per l'anomenat productor.


Al productor James L. Brooks la proposta de Matt Groening el va convèncer i el 17 de desembre de 1989 van aparèixer per primer cop Els Simpson com a dibuixos animats integrats dins el programa "The Tracey Ullman Show". Eren tires breus, de 15 segons de durada i només s'emetien els caps de setmana, però van tenir tant d'èxit que es van independitzar i prest van començar a presentar-se com una sèrie animada de mitja hora de duració que es transmetia en horari estel·lar en comptes dels cap de setmana. Els noms dels personatges de la família Simpson són els mateixos que els de la família vertadera de Matt Groening. El seu pare i el seu fill són de nom Homer, la seva mare Margaret y les seves germanes petites Lisa y Maggie. Bart és un anagrama de la paraula brat, que en anglès significa "maleducat" y Simpson significa "fill d'un beneit".


A Espanya els Simpson es van començar a emetre el 1991. I a Catalunya el 1995.


Com es creen els episodis?


En l'elaboració de cada episodi hi participa una legió de guionistes, productors, actors (que fan les veus), músics, dibuixants i animadors informàtics que es reuneix en unes oficines curiosament incòmodes per treballar amb nerviós entusiasme.


Els primers en entrar en acció són els guionistes. El mes de desembre es tanquen a un refugi per a pensar la trama dels episodis de l'any següent. L'equip de guionistes està format per joves contractats a les millors universitats americanes. Els seleccionen en funció de la seva capacitat d'escriure guions imprevisibles i divertits. A partir del gener els guionistes perfeccionen i proven els episodis amb els actors. Per a fer cada episodi fan falta sis mesos de treball continuat.

El pas següent és gravar les veus.


Una vegada està escrita la trama i estan gravades les veus, tot plegat s'envia als dibuixants. Matt Groening és el director de l'equip de dibuixants. Els dibuixos principals es fan als Estats Units, però després s'envien a Corea del sud, on equips de dibuixants subcontractats, s'encarreguen de fer els 24.000 dibuixos necessaris per a poder filmar els episodis d'un any. Matt Groening sempre dibuixa en blanc i negre. Amb el seu equip tenen un esperit de cooperació molt fort. Treballen conjuntament, s'ajuden uns als altres i es donen idees. Per exemple, l'italià Giorgio Pilluci va ser qui va suggerir que els personatges tinguessin la pell groga. Això va contribuir a l'efecte essencial de demostrar que les coses habituals i les coses grotesques són sinònimes. Un altre suggeriment decisiu va alterar la calba de Homer. Groening l'hi havia dibuixat 30 pèls. Per consell de la resta de dibuixants, el va sotmetre a una esquilada que li va deixar "els nou pèls més graciosos".

Els animadors informàtics són els encarregats d'unir totes les peces. Així i tot els dibuixos no es fan per ordinador sinó manualment. L'ordinador serveix només per a pintar-los.
I el director, David Silverman, ha de vetllar per coordinar la banda sonora, el guió, les veus i els dibuixos.

L´últim pas el fa l'0rquestra encarregada de posar el sò als episodis, el sò ambiental, i els assajos de Lisa amb el saxo.

Els productors s'encarreguen d'assegurar els doblers per a finançar els episodis. Cada episodi costa un milió de dòlars.

A la foto de dalt, Matt Groening, Al Jean (productor) i Els Simpson.

Al següent enllaç hi podeu veure un vídeo que us mostrarà com eren Els Simpson fa 20 anys, quan el Homer encara tenia molts cabells.